sorteret for danske arter
Billedgalleri og artsbeskrivelser
Tekst og fotos © 2011 Jørgen Lissner
Europas og Grønlands edderkopper
Familie: Miturgidae (Snigejagende sækspindere)
Biologi: Lille familie med kun to europæiske slægter.
Slægt: Cheiracanthium C. L. Koch, 1839
Karakteristik af slægten: Hannerne i slægten ligner hunnerne, men er slankere og har forlængede kæber. Kropsfarve i forskellige nuancer af gul, orange, brun og grøn. Hurtige, nataktive jægere på vegetation, hvor føddernes bundter af flade setae giver god fasthæftningevne til substratet.
Cheiracanthium campestre Lohmander, 1944
Han.
Han.
Cheiracanthium erraticum (Walckenaer, 1802)
Kendetegn: Lysebrun, sparsomt behåret forkrop. Bagkroppen har grålige sider med et bredt lysegult midterbånd, som omslutter en mørkerød midtstribe. Ben af samme farve som forkroppen. Hannen er lidt mindre, spinklere og med klarere farver. De meget synlige retræter anlægges i toppen af eksempelvis græsser og lyngbuske og her vil man meget ofte kunne finde edderkoppen gemt i dagtimerne. Længde: Hun 7-8 mm; han 5-6 mm. Kønsmodenhed: Hanner forår og tidlig sommer, hunner forår og sommer. Habitat: Varme, mest tørre steder med høje græsser, urter og dværgbuske, såsom heder, overdrev og enge. Udbredelse: Almindelig i Danmark og det meste af Nord- og Mellemeuropa.
Hannen blev fundet sammen med en hun i dennes spind i toppen af en lyngbusk..
Hun.
Hun.
Hun.
Hun.
Hun.
Hun, bagkropstegninger.
Hun.
Han.
Han.
Han.
Cheiracanthium pennyi O. P.-Cambridge, 1873
Han.
Han.
Han.
Han, bagkropstegninger.
Han.
Han.
Cheiracanthium punctorium (Villers, 1789)
Han.
Han.
Han.
Han.
Han.
Subadult han.
Cheiracanthium virescens (Sundevall, 1833) - Grøn pighånd
Kendetegn: Forkrop og ben lysebrune med svagt grønligt skær. Bagkrop lyst grønlig brun uden mønster, men med svagt hjertemærke. Ægsæk anlægges under sten. Denne art ligner C. campestre til forveksling og de to arter kan kun adskilles ved at undersøge kønsorganerne under stereolup. Cheiracanthium campestre er meget sjælden i Danmark men er muligvis i nogle tilfælde forvekslet med C. virescens. Længde: Hun 5-9 mm; han 5-7 mm. Kønsmodenhed: Forår og sommer. Habitat: På vegetation eller under sten på tørre, sandende arealer såsom klitter og strandoverdrev. Udbredelse: Vidt udbredt i Danmark og Europa men ret sjælden.
Hun.
Hun.
Han.
Hun.
Hun.
Hun.
Hun.
Hun.
Hun.
Hun.
Hun.
Hun.
Hun.