sorteret for danske arter
Billedgalleri og artsbeskrivelser
Tekst og fotos © 2011 Jørgen Lissner
Europas og Grønlands edderkopper
Familie: Atypidae (Tapetserfugleedderkopper)
Biologi: Fugleedderkopper som lever hovedparten af deres liv indeni sokkeformet spind, hvoraf størsteparten er underjordisk.
Slægt: Atypus Latreille, 1804
Karakteristik af slægten: Kæber veludviklede, brystplade fusioneret med læbe. Seks spindevorter, hvoraf det bagerste par er treleddet. I Europa kan de tre forekommende arter adskilles på forskelle i leddenes relative længder. Indeholder arten Atypus affinis, som er den eneste fugleedderkoppeart repræsenteret i Danmark.
Atypus affinis Eichwald, 1830 - Tapetserfugleedderkop
Kendetegn: Hunnen er mellemstor, robust bygget, og med store fremadrettede kæber. Bagkrop rødbrun. Hannen er mindre end hunnen, og noget mørkere. De tre led på de bagerste spindevorter er næsten lige lange. Det er formodentlig den edderkop i Danmark som opnår den største levealder, idet hunnernes er vurderet til 7-10 år mod hannernes 4 år. Længde: Hun 13-22 mm; han 10-12 mm. Kønsmodenhed: Voksne hunner hele året, hanner om efteråret. Habitat: Varme steder med løst substrat såsom foden af sydvendte hedebakker. Også stejle kystskrænter med nedskridende vegetation. Udbredelse: Tapetserfugleedderkoppens nordgrænse går gennem Skotland, Danmark og Sydsverige. Arten blev anset for uddød i Danmark indtil den blev genopdaget i 1994. Siden er den fundet på en række lokaliteter over det meste af landet. Det er dog i Midtjylland den er mest almindelig, og arten har kun få lokaliteter på Fyn, Sjælland og Bornholm.
Hun.
Unger.
Juvenil.
Opgravet spind.
Juvenil.
Hun. Bagerste spindevorter.
Hun. Øjengruppe og fremadrettede kæber.
Hunnens forkrop set fra oven.
Udsuget han, formentligt ædt af hun og smidt ud af fangrør.